България остава в сивия списък на страните, поставени под засилено

...
 България остава в сивия списък на страните, поставени под засилено
Коментари Харесай

България остава в "сивия" списък на Специалната група срещу прането на пари и финансиране на тероризма

 

България остава в " сивия " лист на страните, сложени " под засилено наблюдаване " от  (FATF), заяви Българска телеграфна агенция. Междуправителствената организация организира в Париж пленарно съвещание.

Страните, които са включени в така наречен " сив " лист на FATF са под засилено наблюдаване поради " непълен потенциал в битката с прането на пари и финансирането на тероризма ". В момента те са общо 24. България попадна в него преди година - на 27 октомври 2023 година

Освен България в " сивия " лист са включени и Хърватия, Монако, Филипините, Хаити, Сирия, Венецуела, Виетнам, Йемен, както и редица африкански страни. Тези страни са сложени под особено наблюдаване и от тях се изисква да подобрят финансовата си система, с цел да бъдат извадени от него.

 Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА) България 1 мин. Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА)  Как да се погрижите най-добре за климатика си – препоръки за профилактика Съдържание от сътрудници 3 мин. Как да се погрижите най-добре за климатика си – препоръки за профилактика  Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно Тази заран 2 мин. Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно  „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем? Тази заран 2 мин. „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем?  Откриха зони на Марс, в които може да има живот Любопитно 2 мин. Откриха зони на Марс, в които може да има живот  Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая Тази заран 2 мин. Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая  Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “ Тази заран 3 мин. Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “  Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА) България 1 мин. Автокрадец блъсна служител на реда в София, удари паркирани коли и избяга (ОБНОВЕНА)  Как да се погрижите най-добре за климатика си – препоръки за профилактика Съдържание от сътрудници 3 мин. Как да се погрижите най-добре за климатика си – препоръки за профилактика  Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно Тази заран 2 мин. Какво значи междинна скорост и по какъв начин тол камерите ще я засичат? Експерт: Няма да е толкоз дейно  „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем? Тази заран 2 мин. „ Два язовира могат да станат локви “: Изпращаме топъл октомври, само че какъв ноември ще посрещнем?  Откриха зони на Марс, в които може да има живот Любопитно 2 мин. Откриха зони на Марс, в които може да има живот  Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая Тази заран 2 мин. Майката на Димитър от Цалапица: Моля ви, господин Борислав Сарафов, елате и направете инспекция по случая  Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “ Тази заран 3 мин. Акция на Министерство на вътрешните работи в Бургас: Задържаха жена, занимавала се с „ друсан чай “

В тази група са включени страните, които интензивно работят с FATF за премахване на стратегически дефекти на режимите си за противопоставяне на изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространяването на оръжия.

" Когато FATF слага дадена страна под засилено наблюдаване, това значи, че страната е поела ангажимент бързо да в профил откритите дефекти в границите на контрактуваните периоди и предстои на засилено наблюдаване ", показва уеб сайтът на междуправителствената организация.

 

„ България би трябвало да се тормози от косвените последствия, които ще донесе спорът в Близкия изток “, сподели още някогашният дипломат на България в Израел

 

В отчет на FATF, озаглавен " Юрисдикции под засилено наблюдаване ", оповестен на уеб страницата на организацията, се показва, че България е подхванала стъпки за възстановяване на ограниченията си за битка с изпирането на пари и против финансирането на тероризма.

Нашата страна е " демонстрирала в началото осъществяване на националния си проект за деяние ", в който е обрисувана нейната тактика за битка с изпирането на пари и против финансирането на тероризма.

България е посочила " в началото използване на контрол, учреден на риска, към операторите на пощенски парични преводи, фирмите за продан на валута и компаниите за недвижими парцели ", се показва в отчета.

Междуправителствената организация насочва и рекомендации към нашата страна. Тя отбелязва, че " България би трябвало да продължи да работи по осъществяването на своя проект за деяние за превъзмогване на стратегическите си дефекти ".

България трябва да в профил " оставащите механически пропуски в спазването на законодателството и да подсигурява, че информацията за действителните притежатели (на активи - бел. ред.), която се съхранява в регистрите, е точна и настояща ", показва FATF.

Междуправителствената организация отбелязва, че България би трябвало да усъвършенства процедурите по следствие и " наказателното гонене на другите типове изпиране на пари, в това число корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност ".

Необходимо е нашата страна да обезпечи " опция за осъществяване на паралелни финансови следствия " при всички интервенции против тероризма, показва FATF.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР